Balogh László a Szőlő-Szem Egyesület néhai elnöke – aki tragikus hirtelenséggel hagyott itt bennünket 2016-ban – álmodta meg három évvel ezelőtt a közösséget kovácsoló rendezvényt, a Szentgálszőlőhegy főterén megrendezett Böllérversenyt. 2017-ben az első év sikerére és a kibontakozó baráti kapcsolatokra hagyatkozva döntött úgy a két versenyző csapat: a Szentgálszőlőhegyért Egyesület és a Szőlő-Szem Egyesület elnöksége, hogy néhai elnökük és barátjuk tiszteletére, akinek embersége és közösség építő szerepe példaértékű volt egész életében, Balogh László emlékének ajánlják a rendezvényt.

Két csapat, két malac, sok dolgos kéz, különböző íz világ, sok hagyomány, csipetnyi romantika, újításokkal megfűszerezve, nevetéssel és finom pálinkával valamint jó zenével megspékelve – ez volt a receptje az idén is ínycsiklandozó szentgálszőlőhegyi összecsapásnak.

A ritka hideg szombat reggelen 6 órakor indult a két csapatvezető Felsőnánára, Studer Ferenchez a “főszereplőkért”, a 120 kg-os cocákért. Fél 8 előtt futót be Szentgál központjába az állatokat szállító jármű. És innentől felpörögtek az események. Az egyesületek előre leosztott szerepekkel, megtervezett koreográfiával, óriási lendülettel estek neki a hús feldolgozásának. Előzetes egyeztetések során megálmodott régi értékekben, zöldségben és disznóságokban gazdag falatok készítése kezdődött. A friss levegővel keveredett az isteni sült kolbász és véres hurka illata, az orjalevesek gőze csalogatta a kilátogatókat az üstök irányába. Pirultak a foghagymás májak, és a szebbnél szebb pecsenyék…még most is összefut a nyál a számban! Ott a türelmetlenségemet házi pálinka csitította, amit forralt borral lehet kísérni. És ami páros hasonló népszerűségnek örvendett a csípős hidegben, mind a versenyzők, mind a nézelődök részéről. 🙂

Az öt tagú zsűri nagy bajban lehetett több szempontból is. Ne egye túl magát az első kóstolt étellel – hiszen hosszú sor várt még az ízlelőbimbókra – ne legyen tele a finom illatokkal, és tudjon ellenállni a hidegnek minden értelemben. 😉 De jól összeszokott és sokat látott öt főről beszélhettünk ebben az esetben is, hiszen a bírálók vezető szerepét már harmadik alkalommal vállalta Dr. Pilisi Gábor (Szekszárd Város Rendőrkapitánya), segítői pedig: Balogh Lászlóné Ilonka (Balogh László özvegye), Bakodi Róbert (Szekszárdi Polgárőr Egyesület elnöke), Szikhardt Gyula (Zomba Önkormányzatának képviselője) valamint Dr. Lukács Lajos (Zomba nyugdíjazott házi orvosa) voltak.

Hirdettek eredményt a legfinomabb étel elkészítőjének személyében, aki Bóka Rita lett mennyei orjalevesével. Idén végre revansot vett Sárréti István a böllérkirály trónján kiváló feldolgozói munkájával. Majd ezt megtetézte egy fenomenálisan megfűszerezett kolbászkirály díjjal is. Végül, de nem utolsó sorban fény derült arra is, hogy 2018-ban a Szentgálszőlőhegy csapata szerzett több pontot a zsűritől az összesen 10 versenyszámban. Ezáltal a vándor kupa vissza került első gazdáihoz és most itt pihen újabb egy évig. Mert nincs vége! Jövőre ugyanitt, ugyanekkor!

További fotókat elérhetnek az alábbi linken: