SZŐLŐ-SZEM MOZGALOM CIVIL BŰNMEGELŐZÉSI EGYESÜLET ÉS A KATASZTRÓFAVÉDELEM, POLGÁRI VÉDELEM KAPCSOLATA

A Szekszárdi Mentálhigiénés Műhely szervezésével működtetett civil bűnmegelőzési műhely kezdeményezésére a település szőlős és tanyás területeinek biztonságát javító civil bűnmegelőzési szerveződés alakult Szőlő-Szem elnevezéssel. 2009. –ben heten alapították meg a mozgalmat és a hetek között lévő, az akkor még működésben lévő Polgári Védelem Szekszárdi Kirendeltségének vezetője is ott volt és a Szőlő-Szem Őrség mint a mozgalom helyi sajátos formájának kimunkálásában és létrehozásában a kezdetektől részt vett.

E program az Önkéntes bűnmegelőzési tájékoztatást a környezetfejlesztésben való aktív részvételt, a jobb életminőségért való felelősségvállalást a Szomszédok Egymásért Mozgalomban) mint elérendő és megvalósítandó célokat tűzte zászlajára. E célok elérésére jó megoldásnak ígérkezett tehát az immár lassan két évtizedes mozgalom, amelynek szekszárdi változata,nevében – Szőlő-Szem – is jelzi, hogy elsősorban milyen területen fejti ki a tevékenységét, amelynek célja, hogy megvédje a Szekszárdon és környezetében lévő szőlőtermelő és tanyás területeket, s szinte már az induláskor nagy elfogás- betörő és orgazda- csoport rács mögé juttatása, eltulajdonított értékek megkerülésének sikere, további erőfeszítésre sarkallt.

A személyes indíttatáson kívül a felismerés, hogy a célok, feladatok, tevékenység módja, közel egyezőek, s a köztük lévő átfedések és áthallások sok azonosságot mutatnak és tartalmaznak. Valamint ezekből fakadóan, szinte az egyesület megalakulását követően azonnal, a katasztrófavédelemmel szükségszerűen megkötött, együttműködési megállapodásból eredeztethető.

Mely dolgok is amik összekötik a két szervezetet?

Mindenek előtt az, hogy mindkét szervezet valamilyen károsító esemény megelőzése, bekövetkezése veszélyének megszüntetése, bekövetkezése esetén annak felszámolása, a személy ( lakosság, tulajdonos ) életének és javainak megóvása, életminőségének javítása érdekében hajtja-tervezi végrehajtani saját feladatait, a mindenkor fennálló körülmények (gazdasági, jogi, környezeti, társadalmi, stb. ) között.

A nemzetközi szabályozásban lefektetett és a magyar szabályozásban igen jól megjelenő fogalom és intézkedési rendszer szerint és az általános jelzési rendben:

a 2011. évi CXXVIII. Törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény alapján, hivatkozások megjelenítése nélkül.

Aki a katasztrófát vagy a katasztrófa veszélyét észleli, vagy arról tudomást szerez, haladéktalanul köteles bejelenteni azt a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek, illetve az önkormányzati tűzoltóságnak és a polgármesteri hivatalnak.

A Polgári védelem: olyan össztársadalmi feladat-, eszköz- és intézkedési rendszer, amelynek célja katasztrófa, illetve fegyveres összeütközés esetén a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása, valamint a lakosság felkészítése azok hatásainak leküzdése és a túlélés feltételeinek megteremtése érdekében.

Polgári védelmi feladat:

a) a lakosság felkészítése a védekezés során irányadó magatartási szabályokra,
b)
c) a tájékoztatás, figyelmeztetés, riasztás,
d)
e)
f) a lakosság kimenekítése, kitelepítése és befogadása,
g) gondoskodás a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak (különösen víz-, élelmiszer-, takarmány- és gyógyszerkészletek, állatállomány) és a kritikus infrastruktúrák védelméről,
h) a kárterület felderítése, a mentés, az elsősegélynyújtás, a mentesítés és a fertőtlenítés, és az ezekkel összefüggő ideiglenes helyreállítás, továbbá a halálos áldozatokkal kapcsolatos halaszthatatlan intézkedések,
i)
j)
k) közreműködés a kulturális örökség védett elemeinek védelmében, a vizek kártételei elleni védekezés külön jogszabályban meghatározott feladatainak ellátásában, a menedékjogról szóló törvény hatálya alá tartozó személy elhelyezésében és ellátásában, továbbá a tűzoltásban, és a nemzetközi szerződésekből adódó tájékoztatás és kölcsönös segítségnyújtás feladatainak ellátásában,
l)

Katasztrófa: a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas, illetve e helyzet kihirdetését el nem érő mértékű olyan állapot vagy helyzet, amely emberek életét, egészségét, anyagi értékeiket, a lakosság alapvető ellátását, a természeti környezetet, a természeti értékeket olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit, és különleges intézkedések bevezetését, valamint az önkormányzatok és az állami szervek folyamatos és szigorúan összehangolt együttműködését, illetve
nemzetközi segítség igénybevételét igényli.

Katasztrófaveszély: olyan folyamat vagy állapot, amelynek következményeként okszerűen lehet számolni a katasztrófa bekövetkezésének valószínűségével, és amely ezáltal veszélyezteti az emberi egészséget, környezetet, az élet- és vagyonbiztonságot.

Megelőzés: minden olyan tevékenység vagy előírás alkalmazása, amely a katasztrófát előidéző okokat megszünteti vagy minimálisra csökkenti, a károsító hatás valószínűségét a lehető legkisebbre korlátozza.

Veszély: valamely veszélyes anyag természetes tulajdonsága vagy olyan körülmény, amely
káros hatással lehet az emberi egészségre vagy a környezetre. Az önkéntesen segítséget nyújtó személyek, az önkéntesen közreműködő társadalmi és karitatív szervezetek részt vehetnek a katasztrófák elleni védekezéssel összefüggő feladatok ellátásában.

Az önként jelentkező társadalmi és karitatív szervezetek a katasztrófák elleni védekezéssel összefüggő feladatok ellátásában a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel kötött megállapodás alapján vehetnek részt. Az önkéntesen segítséget nyújtó személyek a katasztrófák elleni védekezéssel összefüggő feladat végrehajtásáért felelős személy irányításával látják el a számukra meghatározott feladatot.

Mindezen fogalom rendszer és egyezőségek felismerése mentén az egyesület vallja és munkájában érvényre kívánja juttatni, hogy minden állampolgárnak joga van megismerni az őt ( személyét- tulajdonát ) körülvevő, érintő veszélyeket, legyenek azok bármilyenek is, valamint a veszélyek elleni védekezés módját, a követendő magatartási,cselekvési szabályokat, módokat.

Rendezvényein, tagságával és a tagság által elérhető tágabb értelemben vett lakossággal, kiadványaival, aktívan vesz részt a veszélyek és hatásaik megismerésében, megismertetésében, az ellenük való védekezés ismeretei átadásában. Aktív együttműködést valósít meg a rendvédelmi szervekkel és az egyéb „civil” szervezetekkel, gazdálkodókkal a saját és a többiek által vezetett, irányított kezdeményezések, esemény kezelések során.

Felkérésre részt vesz a katasztrófavédelem gyakorlatain, felkészítésein, tájékoztatóin, az esetlegesen bekövetkezett események során a helyszíni védekezésben, a felszámolásban és a helyre állításban is, és ha kell és szükséges a szervezés, a helyszín biztosítás, az ellátás és utólagos nyomon követés területein is.

A polgári védelmi kötelezettség személyes kötelezettség az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme érdekében.